Andros har tagit silver på SM för IPO och brukshundar i Sunne 2004 rapport!

Helt ooootroligt bra gjort av mina två gamla gubbar!
Men Hu och Fy vad nervöst!


Fredagen börjar med platsliggning och stege på Sunne BK. Två st hundar reser sig på platsliggningen (av 20 startande). Andros och Urax ligger lugnt och säkert. Urax hade satt griller i huvudet på Dennis på morgonen genom att krångla lite på stegen innan tävlingen startade. Men nu gick det bra. Också Andros fixar stegen bra.

Så går vi i väg ut på rapporten. Våra ryggsäckar var så nerlastade (med alla eventualiteter och massor av fika och gott till Andros och oss) så jag kunde inte gå upprätt för då hade jag nog ramlat omkull. Tur att det inte var mer än ca 500m till A-stationen.

Sen går gubbarna i väg med hundarna (oftast gubbar som går iväg på sträckan och tanterna stannar kvar. Som tur var så var det några trevliga gubbar kvar som underhöll oss tanter mellan skicken).
Enligt Tomas så gick sträckan först genom ett blöthål och sen så gick det upp, så gick det upp, så gick det upp. Men sen så gick det upp, så gick det upp och så gick det upp.


Den häftigaste insatsen på detta SM gör Astrid Carlsson 70 år och hjälpförare/ägare till förra årets SM rapport vinnare Arve (Andros kullbror) genom att gå ut på sträckan och sen tillbaks 2km Den som var så pigg när man är 70 år! Efter rapporten frågade jag henne hur det gått att gå tillbaks hela sträckan med hunden Men hon svarar leende att det är inga problem jag har min käpp och så hjälper Arve mig. (lite kuriosa är att hon kört över 1000 mil med Husvagn detta år)

Första skicket från B till A går bra. Endast en hund bryter den sträckan. Men till andra skicket börjar svårigheterna. Förlängningen går genom ett hygge.
9 st hundar bryter den sträckan. När jag precis har skickat Andros (startnummer 11) och gått tillbaks för att ta upp kopplet som jag lagt på backen så säger domaren: - Tre hundar tillbaks! Skiiit OK det är naturligtvis Andros och någon mer. Och mycket riktigt det kommer en Malle med gult skynke och två st schäfrar. Andros kom! ropar jag, men då säger domaren ifrån -Tyst med dig Det är inte din hund! Det var inte Andros. Jippi!

Samtidigt som jag tyckte synd om dom andra förarna så var jag ju hjärtinnerligt glad att det inte var Andros som vänt.
Han hade tydligen bjudit åskådarna på lite "ståpäls" när han mötte dessa tre hundar. Han hade bara höjt huvudet lite och flyttat sig lite i sidled och efter att han passerat dom, så tittade han efter dom som hastigast, liksom för att säga "hörni grabbar ni springer åt fel håll" sen hade han sänkt huvudet igen och fortsatt i full fart framåt mot husse.


Sen går skicken utan problem för de hundar som är kvar, men när sista hunden skickats iväg så utbryter rena rama kriget i skogen. Skyttarna skjuter flera skott som dom inte borde göra om allt gått rätt.
Varje hund får två skott när allt är som det ska.
Men .... Stackars Annelie som skickade Urax som 19 hund näst sist, får hjärtsnörp.
- Hund tillbaks skriker tävlingsledaren och Annelie gåt fram med hjärtat i halsgropen, men det är inte Urax. Samma sak en gång till inte heller denna gång är det Urax och vi blir så glada och lättade för nu börjar vi tro att han fixat det men ...
-Hund till baks, hör vi en gång till och denna gång är det Urax. Han har kämpat som en galning ute i skogen först mött en hund och fixat det och så en hund till och fixat det också men sen händer det något på förlängningen (kanske hade de andra hundarna som virrat omkring på sträckan dragit med sig spårförstärkningsvätskan åt alla håll och kanter) och han tvingas ge upp och vända tillbaks till Annelie. Annelie blir naturligtvis jätte besviken men dom har chansen att revanschera sig på Schäfer SM som går nästa helg Vi håller tummarna.

När rapporten är klar visar det sig att vi ligger på 3 plats efter första dagens tävlande. Lite roligt är att Andros och hans kullbror Arve slutar på sekunden på exakt samma sluttid på rapporten de har då avverkat 6,1km i bergen.

På lördagen är det så dags för lydnad och uppletande. Andros och Tomas gör en hyfsad lydnad. Inkallningen går inte så bra, Andros tycker det vekar ganska onödigt att ställa sig och lägga sig utan vill fort som attan komma till husse med dubbelkommandon som följd och då blir inte betyget så högt. Men i gengäld så skäller och apporterar han jätte bra.
Tomas har lite otur för på planen bredvid går ledaren på söket och han har en stor hejarklack som skriker hej vilt mellan momenten och det stör Andros lite grann.
Men Tomas och Andros hade sin egen hejarklack vid ringside och dom lyckades nog också störa dom andra lite i sin tur.
Vilken stämning och fy så nervöst att gå bredvid och inget kunna göra....


Tomas och Andros ligger på en fjärde plats efter lydnaden.

Det visar det sig att allt kommer att avgöras på uppletandet!


Dom startar i omvänd placeringsordning den som ligger sist efter första dagen startar först på uppletandet.

Schäfertiken Birkelands Lovika hade slagit till med dagens näst bästa lydnad och fixar 34,5p på det otroligt svåra uppletandet och går upp i ledningen.
Tomas och Andros går in som tre från slutet. Andros letar också han som en galning i rutan och lyckas hitta två föremål med betyg 34,5. I denna stund har vi silver men två hundar återstår den smått fantastiska BC:n Simba och förra årets vinnare mallen Dol Goldur U av Nangijala, Arven till vardags. Först ut är Eddie och Arven, Eddie är mörkerblind och rutan låg i tallskog och skugga så han såg ingeting viket fick till föjd att han skickade Arven så att säga på känn och det gick inte så bra. Arven hittade ett föremål men blev sen så osäker på sin husse så han slutade leta.
Jag fattar då helt plötsligt att vi är på pallen! Nervöst nervöst silver eller brons?
In kommer Roland och Simaba. Jag törs inte titta och Tomas går därifrån för han klara inte heller av mer. Men Simba letar och letar och tiden går men han hittar bar ett föremål och vilket skrik och jubel det blir från Tierparna. Lite osportsligt kan tyckas men är det tävling så är det. Dom första att gratulera Tomas är Dennis och Annelie och sen resten av Tierparna som var på plats + många många andra bekanta och obekanta. Vilken känsla!!!!

Vann gjorde Birkelands Lovika som Odita för övrigt är faster åt hi hi